Misiunea mea ca politician este aceea de a munci în folosul semenilor care m-au desemnat ca reprezentant al lor, iar principalul meu efort trebuie să fie acela de a construi drumul către viitorul pe care aceștia și-l doresc. Un drum pe care l-am proiectat împreună. Consider că schimbarea începe cu aportul și implicarea fiecăruia dintre noi cei care vedem mai departe de interesul propriu și imediat. Schimbarea vine cu asumarea responsabilităților cetățenești, a dorinței și determinării de a schimba. Nu mai este timp de “merge si așa” sau “hai să dregem lucrurile”. Acum este timpul pentru o construcție serioasă, durabilă, pentru folosul întregii comunități, care să aducă perspective de viitor pentru toate generațiile.
Viziunea mea politică s-a regăsit în valorile PLUS și se sprijină pe cele trei valori fundamentale asumate: libertatea (valoare esențială a dezvoltării și afirmării demne a persoanei umane înțeleasă în postura cetățeanului activ); dreptatea (valoare a unui stat responsabil și echitabil); solidaritatea (valoare-cheie pentru a construi comunități puternice și deschise și o societate echilibrată). Ce ne dorim? O țară în care fiecare dintre noi să aibă o viață de calitate, construită de cetățeni activi și responsabili, care își aduc contribuția la realizarea și menținerea unor comunități deschise și solidare. Pentru asta, avem nevoie de un stat responsabil, care să asigure cadrul și sprijinul necesar pentru construirea unei Românii prospere, cu loc și identitate bine definite în UE.
Este necesară o viziune nouă, iar realitățile zilnice ne demonstrează că nu se mai poate continua cu aceeași politică veche. Proiecte orientate spre prevenție și informare, pentru infrastructură, transporturi, educație, sănătate, economie, antreprenoriat, mediu, etc., stau la îndemâna REPER spre a fi promovate și aduse în atenția cetățenilor, și puse în practică pentru cetățeni. Problemele sistemice și structurale nerezolvate de atât timp de clasa politică veche, disfuncționalitățile pe care le vedem la tot pasul în Romania, sunt sub nivelul acceptabil al unui stat membru al UE, iar proiectele și banii atrași din fondurile europene sunt foarte puțini față de necesitățile și posibilitățile României
Pentru a pune în practică această viziune, consider că oamenii trebuie să fie în centrul unei societăți dezvoltate durabil, care să se bazeze pe crearea de punți între cetățeni și comunități, rural și urban, tineri și vârstnici, cei plecați din țară și cei rămași aici, tradiții și noi tehnologii, trecut și viitor. O societate care caută neîncetat soluții și remediază erorile în sistem pentru un viitor pe care îl creăm împreună.
România are toate ingredientele necesare pentru a deveni un stat dezvoltat, puternic și stabil, însă vechea clasă politică, aflată la putere mai tot timpul după Revoluție, a irosit nenumărate oportunități și a construit, an de an, un stat clientelar, ineficient, greoi, împovărat de corupție și nepotism, administrat cu incompetență și cu indiferență față de cetățean. Pentru a ne redresa și a ajunge din urmă țările dezvoltate, este nevoie de o serie de măsuri urgente și de reforme care să repună societatea pe un făgaș
normal și care să deschidă calea unei guvernări stabile, mature, de lungă durată, în interesul țării și al cetățenilor, deziderat ce a devenit și mai important acum, în plină criză cauzată de pandemia COVID-19. Îmi doresc să se construiască o guvernare participativă: întreaga societate trebuie să se mobilizeze în jurul unor reforme de reașezare a statului pe fundamente solide, cu idei și viziune din partea cetățenilor, prin consultări ample și dezbateri publice. Unele soluții și reforme, necesare pentru dezvoltarea societății românești pe termen lung, trebuie să vină de la cetățeni și au nevoie de implicarea lor directă. Premisa de la care pornesc este integrarea în procesul de adoptare a deciziilor politice de la nivel central, a diversității de opinii și de interese locale și regionale, pentru păstrarea unui echilibru permanent între stat și cetățean. Metoda participativă, bazată pe mijloace de stimulare a dezbaterii publice și pe tehnologii moderne de comunicare, este astfel esențială pentru realizarea acestui deziderat. Cred că deciziile și orientările politice de viitor trebuie să asigure reprezentarea tuturor intereselor comunitare și regionale și de aceea consider necesară stimularea participării cetățenilor în procesul de legiferare și de bugetare, gestionat de instituțiile statului de la nivel central.
De multe ori, problemele la scară largă au nevoie de soluții la scară mică, într-un cadru care să încurajeze implicarea oamenilor. Astfel, trebuie acționat la cea mai adaptată scară posibilă, cu participarea reală a cetățenilor și cu activarea comunităților locale.
De la evenimentele din 1989 până în prezent, fiecare partid sau alianță politică ce s-a perindat la conducerea țării a promis programe de măsuri ce urmau a fi luate și mai toate sunau bine pe hârtie: prosperitate, creștere economică, pensii mai mari, investiții în infrastructură și economie. Doar că prea puține dintre efectele pozitive ale acestor măsuri au ajuns să fie simțite de noi toți. Prin comparație cu potențialul real al României, toți am simțit că ceea ce am realizat reprezintă prea puțin și s-a făcut prea lent.
Îmi doresc o țară în care fiecare dintre noi să aibă o viață de calitate, construită de cetățeni activi și responsabili, care își aduc contribuția la realizarea și menținerea unor comunități deschise și solidare. Pentru asta, avem nevoie de un stat responsabil, care să asigure cadrul și sprijinul necesar pentru construirea unei Românii prospere, cu loc și identitate bine definite în UE.