DECLARAȚII POLITICE

Infrastructura feroviară din România a expirat

Vreau să vă atrag atenţia, astăzi, asupra stării deplorabile în care se află infrastructura feroviară din România. Reţeaua de căi ferate pe care circulă trenurile din ţara noastră şi-a depăşit de mult durata de viaţă, iar călătoria cu trenul nu mai reprezintă un mijloc atractiv şi sigur de transport. În prezent, CFR nu poate garanta o călătorie în condiţii optime şi de siguranţă, fără întârzieri, iar călătorii sunt puşi în pericol de fiecare dată când aleg acest mijloc de transport.

Lucrurile se mişcă exact ca trenurile de pe căile ferate româneşti, încet şi cu întârzieri. În ritmul acesta, prevăd pierderi mari atât din investiţii, cât şi din numărul călătorilor doritori să meargă cu trenul. Am pierdut lumina de la capătul tunelului în care a intrat infrastructura feroviară românească, dar sper să nu ne pierdem şi speranţa că o să fie, la un moment dat, mai bine.

DECLARAȚIE POLITICĂ
21 FEBRUARIE 2023

Ziua comemorării victimelor accidentelor, în țara cu cele mai multe victime ale accidentelor rutiere

În data de 18 noiembrie am comemorat victimele accidentelor de circulație. Pentru România, această zi a reprezentat un nou prilej pentru a pune în lumină locul fruntaș pe care-l ocupăm în topul țărilor europene cu cele mai multe victime în accidente de circulație. Românii nu se mai simt în siguranță pe străzi, nici ca pietoni, nici ca șoferi. Motivul e clar, iar soluțiile ne sunt la îndemână.

Este evident că infrastructura rutieră are nevoie de investiţii mari pentru modernizare. Trebuie să schimbăm ceva, iar dacă nici pierderea de vieţi omeneşti nu ne mai impresionează, înseamnă că funcţionăm greşit la nivel social. Să reflectăm la acest lucru şi să ne îndreptăm atenţia şi resursele spre prevenirea accidentelor.
Stimați colegi, siguranţa rutieră nu trebuie să aibă culoare politică!

DECLARAȚIE POLITICĂ
31 NOIEMBRIE 2022

Cinstirea eroilor neamului ar trebui să fie o datorie de onoare permanentă

Vin dintr-un judeţ cu un număr enorm de mare de cimitire care cinstesc eroii din Primul Război Mondial. În judeţul Bacău, în cele 14 cimitire ale eroilor, odihnesc aproape 80.000 de soldaţi care au căzut în sângeroase bătălii de acum o sută de ani. Aceste cimitire sunt astăzi parte a istoriei noastre, indiferent de uniforma celor înmormântaţi acolo. Sunt parte a gândurilor şi devenirii noastre, după cum au fost parte a tristeţii infinite pe care au lăsat-o în urma lor atunci când au părăsit această lume luptând într-un război crud şi nemilos.

Voi participa în Bacău şi Oneşti la slujba de pomenire a tuturor eroilor neamului şi la depunerea de coroane şi vă îndemn şi pe dumneavoastră, dragi colegi, să faceţi acelaşi lucru. E important să transmitem un semnal de respect faţă de eroii adevăraţi ai acestei ţări, cei care au plătit cu viaţa pentru ca generaţiile care le-au urmat să poată avea o viaţă mai bună şi mai demnă.

DECLARAȚIE POLITICĂ
31 MAI 2022

Siguranţa rutieră trebuie să fie o prioritate naţională!

Pentru a ne asigura că implementarea ţintei de reducere stabilită în PNRR, este necesar să avem o reformă a siguranţei rutiere. Siguranţa rutieră nu este un subiect politic, nu aparţine unui partid politic şi nu trebuie discutat partizan. Declaraţia mea nu se doreşte a fi o declaraţie politică, ci un semnal de alarmă al unui cetăţean îngrijorat, care întâmplător ocupă o poziţie politică. Pentru că, atunci când discutăm despre siguranţă rutieră, discutăm de fapt despre vieţi omeneşti şi acest fapt înlătură complet orice partizanat politic.

Sper ca argumentele mele să găsească ecou în acţiunile dumneavoastră şi în perioada următoare să reuşim împreună să cerem, iar dacă e cazul, chiar să impunem Guvernului să ia măsuri de urgenţă, pentru a ne asigura că Strategia Naţională de Siguranţă Rutieră 2021-2030 se va aproba cu celeritate în termenul asumat prin PNRR.

DECLARAȚIE POLITICĂ
23 MARTIE 2022

Fiecare viaţă contează

Vreau să pun accentul astăzi pe rolul nostru, al parlamentarilor, în această situație dramatică pe care toți o recunoaștem ca atare. Dincolo de jocurile politice și de calculele electorale, vreau să ne reamintim scopul nostru aici, în Parlamentul României. Suntem aici pentru a face legi și pentru a promova politici publice care să aducă modificări sociale profunde, unele care să vindece sau care să îmbunătățească nivelul de viață al cetățenilor acestei țări. Siguranța rutieră este unul dintre aceste subiecte și cred că este extrem de important să recunoaștem faptul că merită să fie pe primul loc în prioritățile noastre.

Fac un apel la dumneavoastră, ca împreună să accelerăm acest proces, susținând proiectele de lege care vizează siguranța rutieră, și, tot împreună, să ne asumăm o campanie permanentă de educație și conștientizare a pericolelor pe care lipsa educației din cadrul circulației rutiere o poate avea pentru societatea românească.

DECLARAȚIE POLITICĂ
23 NOIEMBRIE 2021

Suntem pregătiţi pentru schimbările climatice care ne vor afecta în mod direct?

Peste 35 de hectare de pădure au fost mistuite de flăcări în judeţul Bacău, în zona localităţii Oituz. Pădurea Oituz arde de mai bine de o săptămână. Focul a izbucnit în zona Piatra Șoimului și s-a răspândit în toate părțile. Sunt convins că putini dintre dumneavoastră știu de existența acestei păduri și doar o parte dintre noi a aflat că această pădure arde.Intervenția pompierilor este extrem de dificilă din cauza terenului extrem de periculos, la care se adaugă și faptul că prin respectiva pădure a trecut linia frontului din Primul Război Mondial, iar acolo există muniție neexplodată.

Fac un apel la dumneavoastră și îmi doresc să putem lucra transpartinic, să înțelegem că marile provocări, cele globale – cum sunt schimbările climatice sau pandemia – nu sunt elemente doctrinare, așa că nu e cazul să luptăm politic și să încercăm să le ideologizăm, pentru că ele vor avea efecte concrete în cele mai neașteptate locuri.

DECLARAȚIE POLITICĂ
09 NOIEMBRIE 2021

Siguranța rutieră – o necesitate care nu mai poate aștepta

Trebuie să spun cu mare tristețe că reușim să deținem recordul european la multe capitole negative. În aceste zile, toată atenția este îndreptată spre noi din cauza numărului uriaș de victime pe care le face pandemia de COVID-19. Dar nu este singurul record negativ pe care îl deținem la nivel european. De ani buni, ne situăm pe primul loc la numărul de accidente rutiere și de victime omenești ca rezultat al acestor accidente.

Consider că sursele răului sunt aceleași ori de câte ori ne trezim pe primul loc în aceste clasamente ale rușinii: incapacitatea statului de a oferi măsuri și soluții alternative, neîncrederea cetățenilor în autorități și indiferența acestora față de regulile și legile pe care ar trebui să le aplice, lipsa educației sistematice și aplicate, viziune pe termen lung pentru rezolvarea situațiilor periculoase și indiferența din partea statului față de cetățeanul român.

DECLARAȚIE POLITICĂ
26 OCTOMBRIE 2021

Imunizarea populației este singura soluție pentru a ne întoarce la o viață normală, fără restricții!

Numărul persoanelor infectate cu coronavirus a crescut enorm în ultimele săptămâni. Ieri, 11 octombrie 2021 s-au înregistrat 10.400 de noi cazuri de COVID 19 și din ce în ce mai multe localități trec în scenariul roșu. Cei mai mulți dintre românii internați la terapie intensivă cu forme grave de COVID-19 nu sunt vaccinați. Consider că vaccinarea reprezintă calea cea mai eficientă pentru a ne întoarce la o viață normală, fără restricții.

Situația pe care o trăim de aproape doi ani ne-a afectat profund viața de zi cu zi, timpul petrecut în familie, educația copiilor noștri, economia țării și a adâncit inechitățile sociale deja existente. Există o foarte mare neîncredere și suspiciune în spațiul public față de eficiența imunizării, motiv pentru care mult prea mulți dintre compatrioții noștri nu sunt încă vaccinați.

DECLARAȚIE POLITICĂ
12 OCTOMBRIE 2021

Viața are prioritate

România este țara cu cele mai multe accidente grave pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Numărul accidentelor rutiere fatale din România în anul 2019 a ajuns la 96 de cazuri raportate la un milion de locuitori, ceea ce reprezintă aproape dublul mediei UE (51 cazuri) și situează România pe primul loc în Europa. Printre cauzele accidentelor rutiere se numără: depășirea vitezei regulamentare, lipsa centurii de siguranță, neacordarea priorității la trecerea de pietoni, etc.

De ani de zile asistăm la nenumărate accident cu victime care ar fi putut fi prevenite. Sunt sute de familii distruse și în suferință din cauza unor decizii arbitrare și impulsive. Pentru că stă în puterea noastră să schimbăm această situație, eu am depus săptămâna trecută un proiect de lege privind reglementarea utilizării sistemului video de monitorizare a traficului rutier și constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice. În elaborarea acestui proiect m-am consultat cu specialiști din Ministerul de Interne, Ministerul Transporturilor, experți în siguranță rutieră, lucrători ai MAI, dar mai ales m-am consultat cu cetățenii.

DECLARAȚIE POLITICĂ
28 SEPTEMBRIE 2021

Funcția de parlamentar este o onoare și o responsabilitate, nu un instrument pentru demagogie

Mandatul nostru de parlamentari a început de mai bine de trei luni. Pentru unii dintre noi, printre care mă număr și eu acesta este primul mandat. Suntem aici, în Parlament, pentru că cetățenii ne-au dat mandatul de a le reprezenta interesele, iar partidele din care facem parte și-au pus încrederea în noi că vom susține proiectele și programele politice în folosul acestei țări.

Principala noastră prerogativă este elaborarea proiectelor de lege. Ar trebui să fie de la sine înțeles că suntem la fel de responsabili să le și respectăm. Românii și-au pus speranța în noi că nu vom fi la fel ca cei care ne-au precedat. Dar obiceiurile vechi nu se uită – chiar și pentru aceea dintre noi care nu au mai fost în Parlament în legislatura trecută.

DECLARAȚIE POLITICĂ
24 MARTIE 2021

Depolitizarea educației un pas esențial pentru reforma din învățământul românesc.

Nu există nicio îndoială că pandemia de COVID 19 a adâncit criza din sistemul public de educație. Anul 2020 a schimbat profund felul în care se învață, se predă, se asimilează și se comunică în școală. Mult dorita digitalizare a educației s-a instalat brusc, fără experiențe pilot sau analize de impact și fără o logistică adecvată în spate.

Planificarea orelor de curs prin intermediul platformelor online, elaborarea și mai ales implementarea procedurilor de monitorizare a cazurilor de COVID în unitățile de învățământ, gestionarea crizelor de personal specializat cauzată de decizia unor cadre didactice de a se pensiona chiar și anticipat de teama infectării cu COVID, implementarea tuturor măsurilor de siguranță sanitară, iată doar o mică parte dintre responsabilitățile managerilor din instituțiile de învățământ.

DECLARAȚIE POLITICĂ
10 MARTIE 2021

Infrastructura, un drum spre viitor!

Măsura dezvoltării unei țări este dată și de calitatea infrastructurii. Fie că vorbim despre cea rutieră sau despre cea feroviară, în România în privința infrastructurii suntem într-o eternă stare de nemulțumire și frustrare. În tot acest timp calitatea vieții noastre este influențată în mod direct. Luarea unor decizii depinde uneori de calitatea sau existența unui drum care ar trebui să lege casa noastră de locul de muncă, de școala copiilor noștri și accesul spre destinațiile preferate pentru vacanță.

În privința dezvoltării societății,  lipsa unei infrastructuri adecvate și coerente face ca multe oportunități pentru investiții să ne ocolească orașul în care trăim. Eu vin din Bacău și știu cât de importantă este centura unui oraș aglomerat. La noi județ, ca în multe alte locuri din țară, micii întreprinzători de cele mai multe ori evaluează infrastructura ca fiind un factor de risc pentru dezvoltarea propriei afaceri.

DECLARAȚIE POLITICĂ
03 MARTIE 2021