ACTIVITATE ÎN CIRCUMSCRIPȚIE

      Am crezut mereu în puterea de a face schimbări a celor care se implică în comunitatea în care trăiesc. Asta m-a atras și pe mine să mă implic în activitățile civice ale comunității locale RO100 Bacău și mai apoi în deciziile politice din PLUS. Interacțiunea cu cetățenii  din municipiul și județul Bacău este foarte importantă pentru mine și am încercat să ascult, să înțeleg și apoi să ajut, pe cât posibil pentru ca viața acestor cetățeni să se schimbe în mai bine. Am căutat, de fiecare dată, ca în discuțiile pe care le am cu reprezentanții autorităților locale să identific măsuri concrete pentru a îmbunătăți situația în domeniile de interes pentru mandatul meu.

ACTIVITĂȚI ORGANIZATE DE BIROUL PARLAMENTAR:

Am avut o întâlnire de lucru la Piatra Neamț cu deputatul Ciprian Șerban, membru în Comisia Transporturi și Infrastructură, cu Petru Bordeianu, președintele Federației Naționale a Formatorilor Auto din Romania și cu alți reprezentanți ai școlilor de șoferi din județele Bacău și Neamț. Această întâlnire continuă seria celor începute anul trecut, al căror scop este identificarea unor soluții pentru modernizarea legislației din domeniul educației auto, precum și susținerea socială și politică de care este nevoie. La fiecare dintre aceste întâlniri, mi-am dorit foarte mult să aflu care sunt opiniile și așteptările reprezentanților din partea școlilor de șoferi, cărora le mulțumesc pentru implicare.
Și de această dată s-a evidențiat nevoia modificărilor legislative la Ordonanța nr. 195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice. Așa cum am mai spus, consider că este esențial să punem mai mult accent pe îmbunătățirea pregătirii cursanților, a normelor și metodologiei de concurs, prin creșterea rolului și responsabilității instructorilor auto în actul de pregătire al viitorilor participanți la trafic.
Am depus încă din sesiunea trecută un proiect de lege privind separarea examenului auto teoretic de cel practic și oferirea posibilității pentru candidații la obținerea permisului de conducere de a participa la examenele teoretice și practice oriunde în țară.
Pentru mine, siguranța rutieră este o responsabilitate bine asumată și indiferent de obstacole voi continua să mă implic, în orice proiect care își propune modernizarea legislației, având alături reprezentanții școlilor de șoferi. Tocmai din acest motiv, am agreat împreună un calendar al viitoarelor întâlniri.
#siguranțarutieră nu are culoare politică
Am ales să intru în politică pentru a contribui la schimbarea comunității din care fac parte. Mi-am asumat această responsabilitate față de cetățenii pe care îi reprezint, pentru că am speranța că, împreună și cu răbdare, putem găsi soluții la problemele comunității în care trăim.
Suntem aproape de finalul acestei sesiuni parlamentare și a fost o perioadă foarte intensă cu proiecte noi, provocări noi, bucurii, dar și neîmpliniri peste care am trecut cu multe lecții învățate. Mereu mi-am luat energia de a munci de la oamenii din jurul meu și nu am irosit nicio oportunitate de a-i asculta și de a căuta soluții pentru a ajuta.
Am avut oportunitatea să petrec câteva ore cu o parte dintre cetățenii Municipiului Bacău cu ocazia deschiderii unui nou Cabinet Parlamentar. Am ales să deschid acest cabinet pentru a fi mai aproape de comunitate. Discuțiile din această seară mi-au arătat din nou cât de importante sunt interacțiunea și implicarea.
Am spus de multe ori că legătura cu oamenii este foarte importantă pentru mine. În urma discuțiilor avute, s-au evidențiat câteva probleme: necesitatea unor noi locuri de joacă în zona de Sud a orașului, slaba iluminare din zonă, finanțarea, dotarea școlilor și a dispensarelor din cartier.
Oamenii simt nevoia unei mai bune legături între autoritatea locală și comunitate, iar odată cu deschiderea cabinetului, rolul meu în facilitarea acestei legături va fi și mai activ.
Cărțile donate în această seară vor ajunge la o școală din județ. La tombola cu premii am extras 12 câștigători, dar cel mai mare câștigător mă consider eu, pentru că am alături de mine oameni care mă susțin în dezvoltarea proiectelor viitoare.
Felicit câștigătorii și le mulțumesc tuturor pentru participare.
Astăzi au început discuțiile în comisiile avizatoare asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2023.
Am depus peste 50 de amendamente, dintre care cele mai multe sunt pentru investiții la nivel local, în județul Bacău. Ca și domenii de interes am prioritizat: educația, sănătatea, siguranța rutieră, investițiile în infrastructură și transport, protecția victimelor violenței, cultura, sportul, mediu, eficientizarea energetică a clădirilor.
Pe lângă amendamente depuse la nivel național, am depus următoarele amendamente pentru județul Bacău, pe care le voi susține în plen:
✅ realizarea de insule și separatoare de sens pentru drumul european E 85 în județele Vrancea, Bacău și Neamț;
✅ finanțarea demarării construcției unui bazin cu 8 culoare cu capacitate 500 de spectatori, a unui bazin de pregătire și agrement cu spațiile conexe necesare desfășurării activității în municipiul Bacău, județul Bacău;
✅ reabilitarea stadionului Municipal din Bacău;
✅ studiu de fezabilitate și PT-ului pentru construirea unei creșe cu 110 locuri în municipiul Bacău;
✅ construire unei săli de sport în sat Cleja, comuna Cleja, județul Bacău;
✅ studiul de fezabilitate și proiect tehnic pentru construirea unui bazin de înot în orașul Buhuși, județul Bacău;
✅ repararea Casei Memoriale „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău;
✅ dotarea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 24 din municipiul Bacău, județul Bacău;
✅ achiziții de carte străină, publicații și acces la bazele de date informatice ale Bibliotecii Județene Bacău;
✅ reabilitarea Școlii Gimnaziale cu clasele I-VIII “Ion Strat” Gioseni, sat Gioseni, comuna Gioseni, județul Bacău;
✅ construirea unei baze sportive tip I în comuna Dămienești, județul Bacău;
✅ construirea unei săli de sport în comuna Mărgineni, județul Bacău;
✅ construirea unei săli de sport la Grupul Școlar Industrial Letea, municipiul Bacău;
✅ dotarea a 29 de unități sau instituții de învățământ preuniversitar de stat cu grupuri sanitare din județul Bacău;
✅ reabilitarea bazinului permeat și ape pluviale din cadrul Depozitului de deșeuri Municipiul Bacău;
✅ un studiu de fezabilitate și proiectare în vederea înființării unui centru de primire a victimelor violenței domestice în municipiu Moinești, județul Bacău;
✅ construirea unui dispensar uman în comuna Pârgărești, județul Bacău;
✅ modernizarea și echiparea Centrului de Transfuzie Sanguină Bacău, din municipiul Bacău;
✅ construirea unui Corp Nou Bloc Operator și ATI – Spitalul Municipal Sf. Ierarh dr. Luca Onești;
✅ amenajare drumuri de interes local – 40.000 mp trotuare în comuna Mărgineni pe marginea drumului național 2G Bacău-Moinești;
✅ continuarea rețelei de canalizare și apă în Comuna Mărgineni, Județul Bacău;
✅ înființare sistem canalizare comuna Ardeoani, județul Bacău;
✅ extindere rețea de alimentare cu gaze naturale a locuințelor din comuna Luizi Călugăra, județul Bacău;
✅ reabilitarea rețelei de distribuție apa, reabilitare și extindere rețea de încălzire centrală în municipiul Bacău;
✅ modernizare, eficientizare energetica și dotare Spital Municipal Onești;
✅ reparații, consolidare și întreținere a infrastructurii rutiere: reparații capitale la Drumul național DN 11 – de la km 132 la km 175, Onești- Bacău;
✅ modernizare, dezvoltare, reparații, consolidare și întreținere a infrastructurii rutiere: realizarea expertizei tehnice și a reabilitării podului de pe DN 2F KM 7+733 Traian, județul Bacău;
✅ modernizare, dezvoltare, reparații, consolidare și întreținere a infrastructurii rutiere: reparații curente și întrețineri periodice la Drumul Național 12 A, zona Târgu Ocna, județul Bacău – 3,95 km;
✅ modernizare, dezvoltare, reparații, consolidare și întreținere a infrastructurii rutiere: reparații capitale la Drumul național DN 2F – de la km 2 la km 139, Bacău-Vaslui;
✅ refacția căii ferată Bacău – Piatra Neamț.
La fiecare 1 Decembrie sărbătorim Marea Unire și o facem fiecare în felul nostru. Ne gândim la România Mare și la actul Unirii, fără a ne concentra în mod special atenția și pe războiul care a precedat și influențat actul politic ce a stat la baza țării noastre, așa cum este ea astăzi. Dar noi, cei din județul Bacău, nu putem ignora acest aspect al istoriei noastre pentru că, pe aici a trecut linia frontului în care s-au dus bătălii sângeroase care ne-au lăsat multe cimitire militare. Poate că trecem uneori pe lângă ele uitând că acolo și-au găsit pacea mulți eroi din toate colțurile țării. Iar în unele dintre aceste cimitire sunt înmormântați și sute sau mii de militari din armatele europene care în urmă cu o sută de ani și-au sacrificat viața într-un război crud și nemilos.
Cred că e important să privim adevărul în față în această zi atât de importantă pentru România. Suntem un stat puternic și mare pentru că am luptat cu vitejie și patriotism în Primul Război Mondial. Suntem o țară pentru toți românii pentru că am suferit în cel de-al Doilea Război Mondial, când una din mizele est-europene a fost ciuntirea României. Sunt două războaie în care europenii au luptat între ei și sunt două războaie care au produs milioane de victime. Noi, România de astăzi, suntem ceea ce suntem și ca rezultat al acestor conflicte dureroase și trebuie să fim conștienți de acest fapt.
România e departe de a fi perfectă, dar România poate fi mândră astăzi cu alegerea sa de a fi parte a Europei democrate. Noi suntem astăzi din nou de partea bună a istoriei și trebuie să ne respectăm decizia de a fi parte a unei Europe care a înțeles că autodeterminarea politică și bunăstarea economică vin din valorile democrației adevărate. Noi trăim astăzi într-o țară imperfectă, dar sigură, pentru că am ales să fim parte a unei Europe care a muncit din greu ca să șteargă urmele unor vremuri în care lipsa de respect și puterea discreționară schimba destinele unor cetățeni nevinovați.
Astăzi, în această zi de sărbătoare, privim cum unii oameni din politica noastră încearcă să mânjească apartenența noastră la valorile europene, încearcă să semene neîncredere și teamă. Avem politicieni populiști care și-ar dori să ne vadă afară din Uniunea Europeană și care prin minciuni și dezinformare încearcă să ne schimbe destinul istoric.
Ei bine, acești oameni nu fac decât să mânjească memoria celor care au căzut pe câmpurile de bătălie din Primul Război Mondial, ei sunt politicieni care nu au nici un respect pentru generația care a luptat pentru Marea Unire și a sfârșit în pușcăriile comuniste. E nevoie să ne sărbătorim eroii și să le mulțumim prin a respecta ceea ce ne-au oferit. E nevoie să respectăm România și să construim o țară democratică și onestă cu cetățenii ei. Dacă vrem să sărbătorim ceea ce înseamnă 1 Decembrie pentru România e important să recunoaștem ce am făcut bine și ce am făcut greșit și să muncim pentru a lăsa copiilor noștri o țară mai bună decât cea pe care am primit-o.
Vreau ca generația copiilor noștri să fie mândră de ceea ce am reușit să facem noi pentru ei și să nu își mai dorească să plece din țară pentru un salariu mai bun. România nu poate fi o țară pe care cetățenii ei să o părăsească pentru că nu au școli și spitale. Dacă acest lucru s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, asta înseamnă că am greșit cu toții. Nu vreau să trăiesc cu sentimentul eșecului, ci cu cel al muncii bine făcute. De aceea, sunt atât de exigent chiar și astăzi, când e o zi de sărbătoare. Bucuria unei zile simbolice pentru noi toți mă face și mai responsabil ca politician care are o datorie permanentă față de concetățenii săi.
Așa că vreau să vă urez tuturor ”La mulți ani!” și în același timp să îmi doresc pentru noi toți ”Mult spor la muncă!”.
România zilei de mâine nu se va construi singură.
❗Un moment important în activitatea parlamentară de la finalul anului este adoptarea bugetului. A sosit acest moment și vrem să ne fiți alături!
Cetățenii trebuie consultați oricând se iau decizii la nivel local și național care angajează banul public. Bugetul este un document moral care arată ce este important pentru țara noastră, în ce investim an de an.
Hai să definim împreună ce este important pentru noi și să ne asigurăm că bugetul reprezintă valorile și nevoile cele mai acute ale societății.
✍️Vă invităm să ne trimiteți, până pe 5 decembrie, propuneri concrete de proiecte pe care să le negociem în Parlament, prin acest formular: https://forms.gle/ka35mniFMyNC2ebT6
Bugetul va intra în dezbaterea Parlamentului în următoarele zile, după Ziua Națională și după mini-vacanță. Chiar dacă este vacanță, vă rugăm să vă luați această temă de lucru, pentru că este vorba despre banii voștri și despre comunitățile în care trăiți.
Alături de colegii mei din Partidul REPER  vom propune ca amendamente la Legea Bugetului pe 2023 cât mai multe dintre proiectele voastre de impact pentru comunități.
📢Este primul apel de acest gen lansat vreodată de un partid cu reprezentare în Parlament și mă aștept să răspundeți în număr cât mai mare.
Avem o responsabilitate față de copiii noștri, față de bunăstarea noastră a tuturor.
Vino și tu și participă la această formulă de consultare pe bugetul național!
👉Dacă locuiești în județul Bacău și vrei să te implici în modernizarea, înfrumusețarea sau dezvoltarea comunității din care faci parte, poți să propui un proiect folosind acest formular: https://forms.gle/ggQMi3EJgJ43uKtb6
Când vorbim de sănătate, ne gândim automat la spital, la doctori, medici, asistente. Totuși, pe partea de servicii medicale, cetățenii au încredere, în primul rând, în medicii de familie. Însă calitatea serviciilor medicale oferite de ei sunt uneori periclitate de neglijența și indiferența primăriei. Am avut ieri o întrevedere cu reprezentanți ai medicilor de familie din Bacău pentru a discuta despre acest aspect și i-am găsit dezamăgiți de situația în care se află.
Medicii sunt nevoiți să consulte pacienții bolnavi în dispensare neconforme, creșterile salarizare din sănătate nu au ajuns și la ei, nu beneficiază de servicii medicale gratuite (așa cum e cazul personalului medical care lucrează în spitale), iar lista nemulțumirilor poate continua. În acest ritm, în câțiva ani se prevede o penurie de medici de familie. Și cine îi poate condamna?
În ceea ce privește spațiul destinat dispensarelor, trebuie să vorbim de o strategie pe termen lung pentru întreținerea lor, deoarece aceste spații sunt esențiale pentru sănătatea băcăuanilor. Atât medicii care acordă servicii medicale, cât și pacienții care primesc aceste servicii, au nevoie ca acestea să se ridice la standarde cât mai înalte. Unele cabinete medicale din mediul rural au ajuns să depășească cu mult starea de fapt a cabinetelor din mediul urban. Asta datorită faptului că primăriile comunale investesc în aceste spații, știu să atragă fonduri, dar nu și primăria orașului Bacău.
Reînnoiesc solicitarea către primarul Viziteu să sprijine medicii de familie și să nu mai ignore necesitățile lor. Altfel, urmările se vor vedea pe viitor. Stăruiesc să nu ajungem în acel punct în care medicii de familie, dezamăgiți de lipsa sprijinului primăriei, vor pleca din sistem, iar cei care vor ieși la pensie nu vor avea pe cine să lase în loc.
Am avut onoarea de a participa în această seară la Gala de decernare a “Premiilor drepturilor copilului J. Korczak”, ediția a XII-a.
Janusz Korczack a fost un important pedagog și medic polonez, considerat azi- părintele drepturilor copilului. A fost directorul orfelinatului pentru copiii evrei “ Dom Sietot”, pe care a refuzat să îi părăsească atunci când naziștii au decis să îl trimită din ghetoul din Varșovia în lagărele morții. A murit împreună cu cei 192 de copii și colegi de la orfelinat.
A fost un eveniment special, care a adunat împreună profesioniști din domeniul promovării și apărării drepturilor copiilor din partea organizațiilor neguvernamentale, asistenți sociali, reprezentanți ai autorităților centrale și locale și mai ales, foarte mulți copii talentați.
Evenimentul a fost organizat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Drepturile Copilului – FONPC, în marja zilei de 20 Noiembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Copilului și include o serie mai largă de activități, dezbateri, ateliere despre implicarea tinerilor într-un viitor durabil.
Felicitări câștigătorilor din acest an!
Îmi doresc ca tot mai mulți tineri să se implice în elaborarea și monitorizarea politicilor publice care privesc copiii, să fie activi în dialogul cu autoritățile publice și să ia parte la procesul de luare a deciziilor care vor avea impact direct asupra viitorului lor.
Am participat astăzi, în cadrul Maratonului Educației Civice, la dezbaterea despre abandonul școlar. Este nevoie de mai multe astfel de implicări în spațiul public, așa că îi felicit pe organizatori!
Abandonul școlar este o provocare foarte mare pentru societatea românească și, din nefericire, statistica nu este de partea noastră. Anul acesta, peste 17 mii de elevi nu s-au înscris la Evaluarea Națională. Sunt elevi care fie au rămas corijenți, fie repetă anul, fie au abandonat de mult școala. La sate, unul din patru elevi renunță la școală.
Pentru familiile afectate de sărăcie, lipsa posibilităților financiare îi expun pe copiii la riscul de abandon școlar. Costurile „ascunse” ale învățământului reprezintă obstacole greu de depășit în calea dreptului la educație al copiilor.
În tot acest proces continuu și consecvent de prevenire și combatere a abandonului școlar, cei trei poli de acțiune #Școala, #Familia și #Comunitatea trebuie să-și unească forțele pentru binele generațiilor prezente și viitoare de elevi!
Aș enumera câteva soluții pe care trebuie să le punem în aplicare și a căror implementare trebuie să o urmărim sistematic:
– masă caldă în școli,
– finanțarea centrelor de tip after–school și Școală după Școală în comunitățile școlare cu risc crescut de abandon școlar, cu accentul pus pe studii remediale;
– programe coerente și de durată, susținute financiar de integrarea în școală a copiilor din zonele vulnerabile;
– activități de socializare și de petrecere a timpului liber pentru copii – aceste activități au ca scop satisfacerea nevoii copiilor de a petrece timp de calitate, precum și dezvoltarea de abilități de comunicare și socializare, dar și de viață independentă.
În continuarea Caravanei REPER „Cu Europa ajungem departe” am fost astăzi în vizită la școală postliceală Sanity, împreună cu Dragoș Tudorache și Andrei Lupu.
Școală pregătește viitori asistenți medicali și promovează competența în sănătate. În cele trei școli din județ: Bacău, Onești și Comănești, Sanity are 120 de angajați și peste 10.000 de cursanți anual.
Am discutat despre viitorul tinerilor în România, mai ales în zona de sănătate unde se pregătesc ei. Medicii și asistenții medicali pregătiți la noi în țară performează în multe orașe ale Europei, dar ceea ce este îmbucurător că în jur de 80% dintre ei rămân și profesează în țară.
Europarlamentarul REPER, Dragoș Tudorache a prezentat o situație a politicilor de sănătate la nivel european și apus accentul pe necesitatea construirii unui cloud guvernamental, pentru că astfel, toate informațiile din sănătate, și nu numai, pot fi depozitate acolo și pot fi accesate de orice medic.
Investițiile într-un sistem de sănătate performant și mai ales în educația viitoarelor cadre medicale reprezintă repere de interes pentru proiectul nostru politic. Am fost întotdeauna un mare susținător al tinerilor și sunt preocupat de educația viitoarei generații. I-am asigurat pe reprezentanții Sanity că le stau la dispoziție, săptămânal, în cadrul orelor de audiență pentru a discuta despre promovările cu care se confruntă în activitatea lor și mai ales despre soluții.
Voi continua să am întâlniri cu profesorii și elevii pentru a mă asigura că avem rezultate.
Marți, 1 noiembrie, ne-am oprit la Bacău în drumul Caravanei Reper ,,Cu Europa Ajungem Departe”. Mă bucur să fiu din nou printre băcăuani și să continui munca din orașul meu natal. Sunt pregătit, ca de obicei, să ascult cetățenii și să găsesc soluții pentru problemele ridicate de ei.
De data aceasta vin cu noutăți și cu speranța unei politici mai bune. Partidul Reper este un partid centrat pe cetățeni și, în special, pe tineri.
Dialogul avut cu cetățenii m-a motivat să lucrez cu și mai multă înverșunare pentru orașul meu. Datele culese de la locuitorii Bacăului pun bazele noului proiect pe care l-am început.
În această seară am inaugurat sediul Reper din Bacău alături de colegii mei, Dragoș Tudorache și Andrei Lupu. Am vorbit despre programul politic Reper, planurile de viitor și cum le punem în aplicare.
Startul Caravanei ,,Cu Europa Ajungem Departe” se dă astăzi, la București. Consultarea cu oamenii este foarte importantă, de aceea invităm la discuție locuitorii tuturor orașelor în care vom merge. Mă voi alătura Caravanei în următoarele orașe:
📍29 octombrie, București
📍30 octombrie, Ploiești
📍30 octombrie, Constanța
📍31 octombrie, Iași
📍1 noiembrie, Bacău
📍2-3 noiembrie, Galați
📍5-6 noiembrie, Cluj-Napoca.
Am participat astăzi alături de colegii mai tineri din REPER Youth la un Treasure Hunt, o competiție în căutarea unor repere europene. I-am întrebat pe tinerii participanți despre noile legi ale educației, despre nevoia de reformă a sistemului, iar în schimbul părerilor lor, eu le-am oferit indicii pentru etapa următoare. La finalul competiției, o parte dintre echipele câștigătoare vor veni în Parlamentul României și vom petrece împreună o zi productivă, cu la fel de multă energie, așa cum am simțit azi.
Aș vrea să felicit în mod deosebit echipa ,,Luizienii”, care au venit tocmai din Bacău pentru a câștiga premiul cel mare: o excursie la Bruxelles, în Parlamentul European. Și au și reușit! Voi prelua din energia și entuziasmul zilei de astăzi pentru a continua proiectele începute.

 Am urmărit cu foarte mare atenție opiniile exprimate în spațiul public despre pachetul de legi ale educației lansat de ministrul educației în această vară. Aș remarca în primul rând lipsa de viziune asupra viitorului educației din România. Deși s-au anunțat ca fiind o întruchipare a filosofiei prezidențiale din România Educată, aceste proiecte propuse de ministrul Câmpeanu sunt confuze, abundă în măsuri birocratice, sprijină anumite grupuri de interese, încurajează plagiatul, adâncesc și mai mult discrepanțele dintre învățământul din mediul urban și cel din mediul rural.Cu foarte mult efort găsești în textul celor două proiecte de lege măsuri care vizează o reformă a sistemului în beneficiul celor care fac parte din sistem, adică elevi, cadre didactice și părinți. Lansate în plină vară și cu o perioadă foarte scurtă alocată consultărilor publice, proiectele de legi ale educației propuse de ministrul Sorin Cîmpeanu nu au beneficiat de o reală dezbatere în societatea românească. Nenumărate voci au semnalat gravele erori de concepție din aceste proiecte, a căror adoptare ar arunca România în haos și ar întoarce-o în epoci pe care nu dorim să le mai trăim.

Pentru a crea un spațiu adecvat pentru a dezbate măsurile propuse în cele două legi ale educației, partidul REPER organizează un Maraton al Educației, care se va desfășura pe durata a două zile: prima zi va fi consacrată învățământului preuniversitar, iar cea de a doua învățământului superior.
Maratonul va cuprinde 14 teme, prezentate mai jos. Acestea vor fi supuse dezbaterii alături de toți cei care consideră că au de spus ceva despre școala din România.
➡️ Învățământul Preuniversitar:
📌Cui aparține școala și cine decide pentru ea?
📌Cum să facem admiterea în licee și colegii?
📌De ce avem nevoie de un sistem de educație incluziv?
📌Excelență sau egalitate de șanse în școală?
📌Cum trebuie să arate bacalaureatul în școala de mâine?
📌De ce să devii profesor în România? Care este rolul unui program de alfabetizare funcțională a adulților?
➡️ Învățământul Superior:
📍De ce e nevoie de finanțare pentru performanță și calitate în universitate?
📍Cum reducem abandonul prin consilierea și orientarea studenților? Cum se pot afirma universitățile românești în lume?
📍Ce rol au politica și nepotismul în universitate?
📍De ce avem nevoie de o veritabilă etică academică?
📍Cum articulăm predarea și cercetarea în universități?
📍Care este misiunea universității în România de mâine?
  Am participat ieri la Conferința internațională ”Educația în era digitală” organizată de Universitatea Danubius din Galați. Obiectivul acestei conferințe a fost de a crea un spațiu prietenos și interactiv de dezbatere pe teme importante precum: creativitatea și inovarea în tehnicile de învățare, integrarea procesului de învățare într-un mediu virtual prietenos și accesibil, rolul inteligenței artificiale în procesul de învățare, precum și integrarea digitalizării în cât mai multe etape de învățare a copiilor și adulților.
În activitatea mea parlamentară siguranța și educația rutieră reprezintă priorități legislative. Educația rutieră reprezintă o componentă importantă a pregătirii copiilor pentru viață, fiind singura modalitate eficientă de a imprima tinerei generații un comportament rutier corect, menit să diminueze riscul de implicare al acesteia în accidente de circulație. Fie că mergem pe jos sau cu un mijloc de transport, respectarea regulilor de circulație trebuie făcute cu responsabilitate, seriozitate şi atenție pentru a contribui la creșterea siguranței rutiere.
  În intervenția mea în cadrul acestei conferințe am discutat mult despre rolul digitalizării în educația și siguranța rutieră. Soluțiile inteligente de trafic înlocuiesc abordarea tradițională, având ca rezultat drumuri mai sigure și o experiență în trafic cu mult mai puțin stres. Tehnologia ne ajută să îmbunătățim nivelul de siguranță al autoturismelor noastre. Cu ajutorul inteligenței artificiale putem găsi soluții pentru a ne transforma comunitățile în orașe inteligente.

    Sunt foarte bucuros să văd că muncă mea și a cetățenilor din comuna Nicolae Bălcescu va avea în cele din urmă rezultatele mult așteptate. Conducerea CNAIR ne-a transmis că în cel mai scurt timp se vor monta separatoarele de benzi de circulație, care sunt deja achiziționate, iar fiecare trecere de pietoni va fi analizată și rezolvată separat. Am primit aceste asigurări ca urmare a unor serii de demersuri făcute constant în ultimele luni și sper ca această promisiune să devină realitate, pentru că traversarea DN2 – E85 în comuna Nicolae Bălcescu este o decizie periculoasă în acest moment, cu riscuri presărate la fiecare pas.

Peste 800 de localnici din comuna Nicolae Bălcescu au semnat o petiție prin care cer să se facă ceva la nivelul autorităților pentru a se asigura că o simplă traversare de drum național să nu mai pună în pericol viața cetățenilor. Am avut mai multe discuții cu cetățenii din comuna Nicolae Bălcescu, care sunt foarte îngrijorați de tragediile rutiere tot mai dese produse în zonă. Am făcut din această problemă una personală, pentru că eu consider că a fi politician înseamnă să te identifici cu problemele locale. Pentru a găsi cele mai bune soluții de rezolvare a acestei probleme, am avut nenumărate discuții cu reprezentații de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași, cu Secția de Drumuri și Poduri Bacău, cu reprezentanți IPJ Bacău și cu reprezentanții autorităților locale. Inițial, s-a mers pe ideea construirii de insule care să protejeze pietonii la trecerea drumului E 85, dar se pare că primăria din localitate și Secția de Drumuri și Poduri Bacău au identificat o altă soluție de rezolvare a situației, care s-a împotmolit și nu a rezolvat în niciun fel urgența cetățenilor. Așa am ajuns la o discuție cu reprezentanții CNAIR la Comisia de Transport și Infrastructură despre activitatea Companiei. Am discutat cu domnul Cristian Pistol, director general al CNAIR, și, în urma prezentării situației din comuna Nicolae Bălcescu, unde accidentele rutiere au crescut ca periculozitate în ultima perioadă, am primit această veste îmbucurătoare. Directorul general al CNAIR ne-a asigurat că separatoarele de benzi de circulație se vor monta într-un timp foarte scurt în localitatea Nicolae Bălcescu, iar fiecare trecere de pietoni va fi analizată și rezolvată separat.
E o mică victorie locală de care avem nevoie cu toții. În ceea ce mă privește, voi continua să urmăresc implementarea acestor demersuri, pentru că siguranța rutieră nu are culoare politică și orice greșeală se plătește cu suferință umană.

  Astăzi ne amintim de ostașii căzuți pe câmpurile de luptă, pentru libertate, dreptate, întregirea neamului și pentru apărarea țării. Cu prilejul celebrării Zilei Eroilor am depus azi câte o coroană de flori la monumentele închinate eroilor neamului din municipiile Bacău și Onești. Județul Bacău are foarte multe cimitire ale eroilor din primul război mondial. În cele 14 cimitire ale eroilor, odihnesc aproape 80.000 de soldați care au căzut în sângeroase bătălii de acum o sută de ani. Aceste cimitire sunt astăzi parte a istoriei noastre, indiferent de uniforma celor înmormântați acolo. Sunt parte a gândurilor și devenirii noastre, după cum au fost parte a tristeții infinite pe care au lăsat-o în urma lor atunci când au părăsit această lume luptând într-un război crud și nemilos. Aș vrea să atrag atenția asupra stării de degradare nepermisă a multor cimitire dedicate eroilor din țara noastră. Faptul că nu suntem în stare să întreținem aceste locuri de odihnă veșnică a unor oameni care ne-au dat libertatea și țara de astăzi spune multe lucruri nu tocmai flatante pentru noi cei de astăzi. E important să transmitem un semnal de respect față de eroii adevărați ai acestei țări, cei care au plătit cu viața pentru ca generațiile care le-au urmat să poată avea o viață mai bună și mai demnă.

  Seria întâlnirilor cu reprezentanții școlilor de șoferi și cu instructorii auto continuă la Sibiu, unde am discutat din nou despre îmbunătățirea legislației auto. Am trecut în revistă metodologia de examinare a candidaților în cadrul obținerii permiselor auto, starea programei de pregătire din școlile de șoferi și situația acestora. Discuțiile au fost animate și cuprinzătoare, pline de detalii importante pentru procesul de elaborare a unor politici publice dedicate condusului preventiv si îmbunătățirii pregătirii viitorilor șoferi.
Le mulțumesc pentru participare și implicare președintelui, administratorilor și reprezentanților Asociației Instructorilor Auto din Sibiu, Vâlcea, Argeș și Alba.
Rolul școlilor de șoferi și al formatorilor auto în cadrul siguranței rutiere este un element central, pentru mine, în activitatea politică pe care o dedic acestui domeniu. Consider că educația pentru siguranță rutieră trebuie să fie integrată în sistemul de educație și că este necesar să fie respectate de către instituțiile statului prevederile OUG 195/ 2002 privind educația rutieră în școli. Întâlnirile și dezbaterile cu reprezentanții școlilor de șoferi din toată România continuă, pentru a putea să armonizăm legislația în domeniu cu realitatea din teren. Este nevoie de cât mai multe dezbateri pe tema siguranței rutiere și, în special, pe tema legislației în ceea ce privește școlile de șoferi.

   O infrastructură modernă nu înseamnă doar drumuri bune și sigure, ci și un factor esențial pentru dezvoltarea comerțului și a turismului. Pe scurt: infrastructura este un pion esențial în dezvoltarea economiei, iar actualul context dificil ne obligă să venim cu soluții rapide și ferme în mai multe domenii. Întotdeauna am considerat că cele mai bune soluții se desprind în urma discuțiilor deschise și oneste. Prin urmare, mă bucur că am putut lua parte la o dezbatere, organizată astăzi la Brașov, sub egida Conferinței privind viitorul Europei, alături de mai mulți colegi, în care am discutat despre cum putem dezvolta ecoturismul durabil în zonele montane românești, în contextul redresării post-pandemice. În cadrul intervenției mele, am subliniat rolul important al infrastructurii în dezvoltarea ecoturismului și despre cum putem atrage investitori, care sunt cheia dezvoltării locale prin locurile de muncă pe care le creează. Am punctat, totodată, și întârzierile pe care le vedem în ceea ce privește conectarea regiunilor pentru că diverse proiecte de autostrăzi sunt blocate de când noul ministru al Transporturilor de la PSD a preluat portofoliul. Incompetența ne costă și vedem asta în fiecare zi. În același timp, am subliniat că avem nevoie să vedem din partea guvernanților o implicare mai vizibilă în ceea ce privește sprijinul oferit Horeca. Primul pas în această direcție, mai ales după haosul din ultimii doi ani, ar trebui să fie predictibilitatea măsurilor.

În final, am evidențiat că parteneriatele încheiate între autoritățile locale și investitorii privați pot crea premisele unei dezvoltări sănătoase a ecoturismului durabil.

  Am decis înființarea, la nivel național, a unui grup de lucru împreună cu reprezentanții școlilor de șoferi cu care am întâlniri regulate pentru a găsi cele mai bune soluții în vederea îmbunătățirii legislației din domeniul siguranței rutiere. Le mulțumesc pentru răbdare și discuții domnilor Petrică Bordeianu, președintele Federației Naționale a Formatorilor Auto din România, și Ion Nicorescu, președintele Asociației Școlilor de Șoferi și Instructorilor Independenți din Neamț, cu care am avut ocazia să mă consult în legătură cu situația școlilor de șoferi, a programei de pregătire a școlilor de șoferi, a metodologiei de examinare a candidaților pentru obținerea de permise auto și alte probleme specifice siguranței rutiere.
  Întâlnirile mele legate de siguranța rutieră vor continua și sper să am ocazia să mă sfătuiesc cu cât mai mulți dintre dumneavoastră, cei care sunteți implicați în activități din domeniul siguranței rutiere. Mai toate concluziile din ultimele zile duc spre o nevoie clară: legislația din domeniul educației auto trebuie schimbată, deoarece actualul sistem de organizare a activității în domeniul educației auto este depășit. Unul dintre punctele centrale prezentate de toți reprezentanții școlilor de șoferi a fost despre implicațiile pe care le au ordinele de ministru în activitatea școlilor (Ordinul Ministrului Transporturilor 733/2013, Ordinul Ministrului Sănătății 1049/2019 etc.) și modul în care acestea le afectează activitatea.
  Cred în nevoia unei legislații care să apară în urma consultării permanente dintre politic și societatea civică, cu un accent puternic pe nevoile celor care vor beneficia sau implementa măsurile pe care politicile publice le vor produce la nivelul societății. Discuțiile mele cu reprezentanții școlilor de șoferi au inclus din acest motiv și multe aspecte legate de modele de bune practici existente în UE privind funcționarea școlilor de șoferi, programa de pregătire a acestora și metodologia de examinare a candidaților pentru obținerea de permise auto care pot fi implementate în România. Ne-am aplecat și asupra câtorva propuneri legislative care pot fi implementate pentru îmbunătățirea activității unor instituții ale statului care au legătură cu siguranța rutieră și în perioada următoare veți avea ocazia să le vedeți propuse în Parlament.

    După cum știți deja, o mare parte din activitatea mea de parlamentar este dedicată siguranței rutiere. Este necesar să fim informați, să înțelegem gravitatea situației și să găsim cele mai bune soluții, de preferință împreună. În această notă, am avut ocazia să discut în detaliu situația cu mai mulți reprezentanți ai școlilor de șoferi din județele Bacău și Iași. Prima și cea mai importantă concluzie este că legislația din domeniul educației auto trebuie revizuită și îmbunătățită, pentru a ne asigura că avem piatra de temelie a siguranței rutiere pe care ne-o dorim cu toții. Confirmarea misiunii mele politice de către cei din domeniu este de bun augur și consider că am pornit pe un drum corect. E nevoie de mai multe modificări la OUG 195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice și, totodată, la programa de pregătire a școlilor de șoferi, pentru ca nivelul educației rutiere și cel al responsabilizării să crească. Metodologia de examinare a candidaților care vor să obțină permisul de conducere poate suferi câteva modificări, iar pentru a găsi cele mai bune soluții e nevoie de dezbateri la care să participe toți cei implicați. În scurt timp voi demara un grup de lucru pentru îmbunătățirea legislației în domeniul siguranței rutiere, mai ales în domeniul școlilor de șoferi. Avem nevoie de măsuri privind prevenția, informarea și respectarea regulilor de circulație, Strategia Națională de Siguranță Rutieră trebuie să fie adoptată

   Unitatea băcăuanilor, în aceste momente grele prin care trec refugiații ucraineni, ne dă speranța că suntem pe drumul cel bun. Țin să vă mulțumesc pentru efortul depus. Ați dat dovadă de bunătate și compasiune față de oamenii care fug din calea războiului, război care produce adevărate drame. Am reușit împreună în aceste zile să strângem alimente, fructe, produse de igienă, haine, articole de întreținere, articole pentru copii, pături, apă potabilă. Toate donațiile au ajuns în Suceava, la refugiați, parte dintre ele vor fi trimise în Ucraina, la Cernăuți. Cabinetul meu parlamentar rămâne la dispoziție pentru a colecta donațiile d-voastră, echipa mea fiind angrenată în această cauză umanitară.

     Siguranța rutieră mă preocupă în mod special și consider că ar trebui să fie o prioritate atât pentru noi, parlamentarii, cât și pentru cetățeni. Am avut o întâlnire de lucru cu specialiști din cadrul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule Bacău. Am discutat în principal despre ce modificări am putea aduce la OUG 195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice. Am analizat problema înmatriculării autovehiculelor și a documentelor necesare pentru acest lucru, dar și posibilitatea modificării programei de pregătire a școlilor de șoferi pentru ca nivelul de educație rutieră și responsabilizare să crească. Am abordat și posibilitatea schimbării metodologiei de examinare a candidaților care vor să obțină permisul de conducere. Specialiștii mi-au prezentat și modul în care se desfășoară examenele în alte state europene. Am căzut de acord asupra faptului că legislația existentă trebuie armonizată pentru creșterea siguranței în trafic. Voi continua întâlnirile cu autoritățile implicate în domeniu, cu specialiștii și reprezentanți ai școlilor de șoferi, dar și cu cetățenii, pentru că doar împreună putem îmbunătăți siguranță rutieră pe drumurile din țara noastră.Mi-am luat acest angajament și voi susține și propune mai multe modificări legislative care să ducă la scăderea numărului de accidente din România.

    Am avut o întâlnire cu directorul DSP Bacău, care mi-a spus că a discutat despre importanța vaccinării cu reprezentanții tuturor orașelor și comunelor din județ, a organizat caravane mobile de-a lungul timpului, au fost instruiți asistenții sociali din fiecare localitate, iar medicii de familie au fost impulsionați de către Casa de Asigurări să sprijine creșterea ritmului de vaccinare. Însă lucrurile nu merg deloc bine. În ultimele perioada, în județul Bacău, ritmul de vaccinare a fost constant. Consider că această reticență a populației se datorează numai lipsei de informare. Aici, medicii de familie ar trebui să se implice mai mult și să le explice pacienților beneficiile vaccinării. Dacă ne vaccinăm suntem protejați în proporție de 95% împotriva oricărei forme de COVID și 100% împotriva formelor severe. Totodată, prin vaccinare putem limita, poate chiar reduce la zero, apariția mutațiilor virusului.

    Am avut o întâlnire cu directorul DSP Bacău, care mi-a spus că a discutat despre importanța vaccinării cu reprezentanții tuturor orașelor și comunelor din județ, a organizat caravane mobile de-a lungul timpului, au fost instruiți asistenții sociali din fiecare localitate, iar medicii de familie au fost impulsionați de către Casa de Asigurări să sprijine creșterea ritmului de vaccinare. Însă lucrurile nu merg deloc bine. În ultimele perioada, în județul Bacău, ritmul de vaccinare a fost constant. Consider că această reticență a populației se datorează numai lipsei de informare. Aici, medicii de familie ar trebui să se implice mai mult și să le explice pacienților beneficiile vaccinării. Dacă ne vaccinăm suntem protejați în proporție de 95% împotriva oricărei forme de COVID și 100% împotriva formelor severe. Totodată, prin vaccinare putem limita, poate chiar reduce la zero, apariția mutațiilor virusului.

     Am avut o întâlnire cu reprezentanții Alianței Părinților Ap din Bacău referitoare la necesitatea obligativității vaccinării și introducerii certificatului verde. Reprezentanții Alianței Părinților au prezentat punctul lor de vedere referitor la necesitatea de a vota împotriva Pl-x 399/2017 „Proiectul de Lege privind vaccinarea persoanelor în România” și împotriva Pl-x 393 din 2021 „Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19 ”.  În urma discuțiilor avute s-a concluzionat că sunt necesare mai multe dezbateri publice cu privire la aceste proiecte, dezbateri care pot să aibă loc atât fizic cât și online.

          Am avut o întâlnire cu un grup de parlamentari din Republica Moldova și m-am bucurat să le transmit felicitările mele pentru victoria excepțională de la recentele alegeri. Sper că stabilitatea politică obținută de Republica Moldova este o premisă extrem de puternică pentru viitorul cetățenilor moldoveni, mai ales că lipsa ei în ultimul deceniu a afectat considerabil capacitatea țării de a merge pe un drum al reformelor profunde pe care cu toții le cunoaștem, dar care au fost mereu întârziate. Mi-am exprimat dorința ca, prin deschiderea acestui dialog, să putem construi legături și mai strânse, care să se concretizeze într-un schimb permanent de informații astfel încât să putem contribui și răspunde la nevoile pe care Republica Moldova le va avea în perioada care urmează. Fără niciun dubiu, există din partea noastră o deplină susținere de care sunt convins că politicienii moldoveni sunt conștienți. Ce mi-aș dori însă este să facem și mai mult. Cu ocazia discuțiilor, am transmis și îngrijorarea mea privind situația condiționalităților europene pe care Republica Moldova a ezitat să le îndeplinească în ultimii ani și consecința directă a fost că s-au pierdut sume importante din banii europeni. Comisia Europeană a anunțat sume record alocate Republicii Moldova în următorii ani și din acest motiv sper că actele legislative și acțiunile politice necesare încheierii acestor condiționalități sunt o prioritate la Chișinău. O să închid pe o notă optimistă, spunând că sper ca alinierea politică excepțională dintre Chișinău și București să ducă la o apropiere istorică între Republica Moldova și Uniunea Europeană încă din mandatul acesta.

       Agricultura reprezintă un domeniu de interes strategic în care cercetarea, inovarea și digitalizarea reprezintă piloni importanți pentru a asigura progresul acesteia. Fermierii viitorului sunt cei care înțeleg și îmbrățișează digitalizarea în mediul rural și o fac mai atractivă. Există, însă, o serie de provocări în procesul de digitalizare a agriculturii: reticența fermierilor în a accepta și implementa noile tehnologii, dar și lipsa forței de muncă din agricultură, mai ales calificată. Despre toate acestea am discutat cu specialiștii în cadrul evenimentului „Agricultura durabilă. Integrarea inovațiilor digitale în practicile agricole” organizat de start-up-ul românesc OGOR, în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Digitalizarea agriculturii românești a fost deja demarată. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a început să întocmească Registrul Național al Pășunilor care include pajiști și fânețe, respectiv o treime din suprafața agricolă. Scopul acestui registru este de a asigura transparența prin identificarea entităților care încheie contracte cu primăriile pentru pășunile din țară. Fertilizarea naturală a solului este una dintre informațiile esențiale pentru munca fermierilor care se poate identifica prin soluții digitale. Prin imagini din satelit și scanare a solului se poate identifica ușor care sunt suprafețele fertile natural și care au nevoie de îmbunătățire prin diverse tehnici agricole de creștere a producției. O altă soluție digitală utilă este implementarea unui soft care poate elabora un registru genealogic al raselor și ajută foarte mult crescătorii de animale. Toate aceste investiții în digitalizarea agriculturii vor putea, în timp să răspundă la provocările globale privind accesul la alimente și acestea de calitate, mai ales în contextul creșterii populației la nivel mondial, vor sprijini modernizarea procesului de producție prin oferirea unor soluții eficiente pentru identificarea provocărilor și adoptarea măsurilor potrivite pentru creștere producția.

    Am avut o întrevedere cu primarul municipiului Onești, domnul Victor Laurențiu Neghină, cu care am discutat despre cum decurge campania de vaccinare aici, dar și despre ce proiecte are în derulare pentru dezvoltarea orașului, mai ales în ceea ce privește sănătatea. La această dezbatere au participat consilierul județean USR PLUS Popescu Gagiu Ștefana, consilierii locali USR PLUS Cimpoeșu Gheorghe, Orhean Ionuț, Botezatu Maria și consilierul local PMP Cristea Alexandru. Am discutat și despre stadiul proiectelor aflate în derulare la Onești, precum reabilitarea Liceului Tehnologic „Petru Poni” cu fonduri europene nerambursabile. Proiectul este scris, doar trebuie deschisă măsura europeană de sprijin. De asemenea, rețeaua de iluminat public urmează să fie extinsă, iar zona Casei de Cultură să fie reabilitată. De asemenea, un subiect abordat la întâlnire, a fost achiziția de leagăne pentru copii mici și modelele avute în vedere. Primarul a precizat că problema va fi rezolvată întrucât acum sunt în desfășurare proceduri de achiziții tocmai pentru astfel de leagăne. Edilul solicită ca Spitalul din Onești să devină Spital de Urgență întrucât are spațiile necesare. Cetățenii trebuie să aibă acces la servicii medicale (analize, investigații, internări), iar acest lucru nu este posibil momentan pentru că spitalul încă este dedicat pacienților COVID. Oamenii trebuie să meargă, astfel, la unități medicale din alte orașe. O altă problemă prezentată de primar a fost cea a Clubului Elevilor din localitate. Clădirea este în evidența Ministerului Educației, dar, de ani de zile, locuitorii din Onești cer ca aceasta să fie preluată spre administrare de Consiliul Local și să fie repusă în circuit.

     Am promis că mă voi implica și îi voi sprijini pe localnicii din comuna băcăuană Nicolae Bălcescu în demersul lor cu privire la implementarea unor măsuri pentru siguranța celor care traversează DN2-E85 pe trecerile de pietoni din comună. M-am întâlnit cu reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, Secția de Drumuri și Poduri Bacău, cu cei de la IPJ Bacău și cu autoritățile locale cu care am analizat soluțiile care trebuie implementate în acest caz. Astfel, în cadrul întâlnirii, am stabilit că în primă fază se vor face marcaje rezonatoare și spații interzise pentru autovehicule în zona trecerilor de pietoni, va crește numărul semnelor rutiere din zonă și se va face un marcaj rutier de tip covoare termoplastice antiderapante în zona trecerilor de pietoni. În a doua etapă se vor amplasa insule de siguranță rutieră care separă benzile de circulație, după analizele întocmite de specialiștii în siguranță rutieră și autorități. Scopul principal este de a asigura protecția pietonilor care traversează șoseaua. Iar ulterior s-ar putea lua în discuție montarea de semafoare. Toate aceste măsuri sunt aprobate în totalitate de autoritățile locale, care au promis susținere financiară. După implementarea acestora, agenți ai IPJ Bacău vor fi în zonă pentru a se asigura că toate regulile sunt respectate. Aceștia îi vor instrui și pe localnici care este rolul tuturor marcajelor și cum pot acestea să-i protejeze.

     În plină criză a pestei porcine, medicii veterinari au amenințat cu greva generală. Aceștia au protestat atât la nivel local, în fața sediului DSVSA Bacău, cât și în fața sediului ANSVSA din Capitală. Ei sunt nemulțumiți de diminuarea veniturilor pentru serviciile medicale prestate, dar acuză și detașările sau mutările abuzive. În încercarea de a găsi o soluție la problemele acestora, m-am întâlnit în urmă cu câteva zile cu medici veterinari din județele Bacău și Neamț. Aceștia, la fel ca toți colegii lor din țară, se tem, în primul rând, de faptul că Guvernul vrea să anuleze OUG 117/2020, care le asigură, lunar, suma de 10.000 lei pentru activitățile specifice. Asta i-ar obliga, practic, să-și sisteze toată activitatea în mediul rural. Am discutat cu directorul executiv adjunct al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bacău, domnul Nicky Liviu Vrabie, care mi-a dat asigurări că ANSVSA a renunțat la propunerea de anulare a OUG 117/2020. Așadar, veniturile medicilor veterinari NU vor fi tăiate și nici diminuate!

     Mă preocupă, în mod special, numărul mare de accidente produse pe trecerile de pietoni din localitatea băcăuană Nicolae Bălcescu, pe DN2 – E85. Sătui de tragediile tot mai dese produse aici, 800 de localnici din această comună au semnat o petiție prin care cer ca autoritățile locale să ia măsuri pentru creșterea siguranței pietonilor. Am mers în localitatea Nicolae Bălcescu, unde am discutat direct cu localnicii. Așa am aflat că pe una dintre aceste treceri de pietoni trec zilnic copiii care merg la școală, grădiniță și creșă. Tot pe aici traversează localnicii care merg la biserică sau în parcul comunei. Pentru că DN2 – E85 împarte, practic, localitatea Nicolae Bălcescu în două. În ultimii ani, aici au fost multe accidente rutiere, dintre care patru s-au soldat cu decese. M-am întâlnit cu domnul inginer Alexandru Tcaciuc, reprezentantul secției de Drumuri și Poduri Bacău, care a fost receptiv la propunerile mele și dornic să se implice. Împreună am analizat situația din comuna Nicolae Bălcescu. În primă fază, trecerea de pietoni va fi mutată cu aproximativ 30 de metri ca să fie mai vizibilă pentru șoferi. De asemenea, vor fi trasate marcaje rutiere prin care drumul va fi restrâns la o singură bandă pe sens.

     Am avut o întâlnire cu directorul executiv al Direcției sanitar-veterinare și pentru Siguranța Alimentară. Discuțiile avute s-au axat în principal pe problemele pe care le au în această perioadă medicii veterinari. Astfel a fost analizată problema modificărilor propuse la ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 117 din 22 iulie 2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor și pentru abrogarea art. IV alin. (2) și art. V din Legea nr. 236/2019 pentru modificarea și completarea art. 15 din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și pentru modificarea unor acte normative”. Directorul executiv D.G.V.S.A. a specificat că este doar un document de lucru și probabil nu se va modifica O.U.G. 117/ 2020. De asemenea în urma discuțiilor avute s-a ajuns la concluzia că legislația din domeniu este stufoasă și greu de pus în aplicare. Pentru aceasta voi urmări cu atenție acest lucru și voi susține și propune mai multe modificări legislative care să simplifice activitatea în acest domeniu

   Am organizat o întâlnire cu reprezentanți ai medicilor veterinari la sediul Biroului parlamentar. Subiectele principale au fost propuneri existente la nivel guvernamental de modificări ale O.U.G. 117/ 2020, raportările lunare, trimestriale, semestriale și anuale pe care le trimit medicii veterinari, valoarea tarifelor pentru activitățile sanitar-veterinare pe care le execută medicii veterinari (acestea au rămas la nivelul anului 2014) și rezolvarea acordului-cadru și a contractelor pe care le are Direcției sanitar-veterinare și pentru Siguranța Alimentară cu medicii veterinari. La nivel de țară sunt peste 380 de medici veterinari care nu au semnate contracte cu Direcțiile județene sanitar-veterinare și pentru Siguranța Alimentară. Un alt subiect discutat a fost politica agricolă a țării. În urma discuțiilor s-a ajuns la concluzia că politica agricolă trebuie făcută de oameni pentru oameni. De asemenea s-a prezentat necesitatea ca legislația în vigoare să fie schimbată pentru a fi mai ușor de aplicat și a le oferi medicilor veterinari timp mai mult să fie pe teren și nu în birou să lucreze la documente.

     Am participa la o recepție oferită de Excelența Sa, doamna Füsun Aramaz, ambasadoarea Republicii Turcia la București. Am participat la aceasta întâlnire împreună cu alți colegi din grupul parlamentar de prietenie România -Turcia și oameni de afaceri turci. Am discutat despre importanța diplomație în aceste vremuri dominate de pandemia COVID -19, despre prietenia dintre țările noastre care are un istoric destul de semnificativ și mai ales despre oportunități de afaceri și investiții în județul Bacău.

      Am organizat împreună cu Asociația VeDem Just o sesiune de instruire pe tema educației juridice pentru cadrele didactice din mai multe școli din județ. M-am bucurat enorm prezența copleșitoare și interesul profesorilor. Îi mulțumesc încă o dată pentru tot sprijinul domnului judecător Cristi Danileț, care este și autorul ghidului „Elevul și legea”, materialul de bază al cursului de azi.

     Am organizat prima mea conferință de presă, alături de  viceprimarul municipiului Bacău Cristian Ghinghes. Subiectele principale au fost stadiul proiectelor majore de infrastructura rutieră la nivel național și situația transportului public din municipiul Bacău. Pe 6 iunie am organizat împreună cu Asociația VeDem Just o sesiune de instruire pe tema educației juridice pentru cadrele didactice din mai multe școli din județ. M-a bucurat enorm prezența copleșitoare și interesul profesorilor. Îi mulțumesc încă o dată pentru tot sprijinul domnului judecător Cristi Danileț, care este și autorul ghidului „Elevul și legea”, materialul de bază al cursului de azi.

     Am avut o întâlnire informală cu Șeful Inspectoratului Județean de Poliție Bacău. Temele principale discutate au fost siguranța rutieră și măsurile de prevenție pe care le asigură poliția rutieră, încadrarea cu personal a inspectoratului județean, măsurile de prevenție aplicate de structura pe care o conduce pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Îmi doresc ca împreună cu Poliția rutieră sa luăm măsurile cele mai bune pentru creșterea siguranței participanților la traficul rutier. Pentru aceasta am discutat cu Șeful Inspectoratului Județean de Poliție problemele identificate în legislație și îmbunătățirea acesteia, care ar duce la creșterea siguranței cetățenilor.

     Am fost într-o  vizită la Centrul pentru Îngrijiri Paliative Pediatrice ,,Hospice Lumina” din Bacău. Aici sunt îngrijiți copilașii diagnosticați cu cancer din mai multe județe ale țării. Asociația Lumina Bacău este un actor important în domeniul medical pentru că îmbunătățește semnificativ calitatea vieții persoanelor ce au nevoie de îngrijiri specializate. Serviciul de tip ,,hospice” pentru copii, cu o capacitate de 14 paturi, este unic în regiunea de nord-est a României.

       Am organizat o întâlnire cu Dl. Tcaciuc Alexandru – Șef Secție Drumuri Naționale Bacău. Temele abordate au fost cele legate de activitatea Secției la nivelul Județului Bacău, proiectele în lucru, lucrările de întreținere, responsabilitățile în domeniu, stadiul lucrărilor privind autostrăzile. Sunt atent la modul cum se desfășoară lucrările de infrastructură din Județul Bacău, de calitatea serviciilor oferite, cost versus beneficiu, de respectarea termenelor asumate prin contracte, seriozitatea firmelor.

     Am avut o întâlnire informală la Registrul Auto Român R.A – Reprezentanța Bacău, iar printre temele abordate au fost: activitatea RAR în Județul Bacău, legislația în vigoare și cea Europeană, buget. Noutatea pentru Județul Bacău este că planificarea autovehiculelor pentru verificare RAR, deja se face de pe o zi pe alta, față de alte județe, unde planificările pot avea și 16 zile între solicitare și execuție.