Aviz favorabil de la Consiliul Economic și Social pentru proiectul de lege care modifică și completează OuG nr. 195/2002.

Am susținut azi în ședința CES o inițiativă legislativă pe care am depus-o la începutul acestui an. Este vorba despre un proiect transpartinic ale cărui principale obiective vizează: siguranța rutieră, fluidizarea traficului, siguranța participanților la trafic și toate acestea se vor întâmpla prin responsabilizarea și prin implicarea instituțiilor responsabile. România se află pe un loc fruntaș în privința accidentelor rutiere, iar una dintre multiplele cauzele ale accidentelor rutiere este lipsa vizibilității sau starea precară a mijloacelor de semnalizare rutieră și a indicatoarelor de orientare.
Măsurile propuse în acest proiect obligă Poliția Rutiere să verifice dacă mijloacele de semnalizare rutieră și alte dispozitive speciale existente pe șoselele din România sunt amplasate/montate coerent, vizibile, recognoscibile și lizibile. După verificare, Poliția Rutieră va întocmi o notă de constatare, pe care o va trimite administratorului drumului public, acesta din urmă fiind obligat să remedieze deficiențele constatate. În cazul în care administratorul drumului nu va remedia deficiențele constatate în termenele stabilite, va fi sancționat cu 21- 100 puncte-amendă.
Circulația în siguranță pe drumurile publice devine mai dificilă atunci când indicatoare și marcaje rutiere sunt ascunse în spatele copacilor, inexistente, neconforme, nu mai au vopsea lizibilă pe ele, iar conducătorii de autovehicule sunt nevoiți să le „ghicească“ semnificația. În lipsa acestor marcaje și indicatoare nici sistemul de asistență pentru identificarea indicatoarelor rutiere de pe autovehicule nu mai poate să transmită informații corecte către conducătorul auto și astfel se poate ajunge la încălcarea regulilor de circulație.
Sper ca avizul pozitiv al CES să fie primul dintr-o serie lungă de avize pozitive care să ducă inițiativa legislativă cât mai curând pe ordinea de zi a plenului pentru a fi adoptată.

Siguranța rutieră și siguranța cetățeanului nu trebuie să aibă culoare politică!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *